Förbruka mer el och rädda planeten – går detta budskap ihop


Man har ju ändå gått och blivit lite misstänksam mot storpolitik under sin livstid. Många tomma löften som aldrig uppfylls. Nu är ju den stora trenden att vi ska använda mer el för att rädda planeten. Går detta ihop med vart el kommer ifrån och vilka priser det finns på el? Kan hela världen köra elbilar istället för bensin och diesel? I detta utspel så ämnar jag komma med högst personliga åsikter kring vår framtid som nation och hur vi kan bruka energi mest effektivt.


Energi = livskvalitet
Tänk på världen innan energi rullades ut till allt och alla i väst. Är det ett samhälle vi vill gå tillbaka till? Bundna till marken man föddes på och stearinljus så fort det vart mörkt (vilket ju är 99 % av året i Sverige!?). Sen kom Edison på glödlampan (eller lyckades komma över patentet) och stal Teslas uppfinningar för att introducera växelström i stor skala. Växelström gör att vi kan skicka el över längre avstånd medan likström som Edison proklamera skickar el i en riktning. Det hade betytt att vi hade behövt ha generatorer i varje kvarter för att producera el. Likström används dock mer och mer i solceller, elbilar och datorer där det är en riktning på ström.


El = industri
Utan el ingen industri. Hur ska allt produceras. Det är egentligen helt magiskt hur vi framställer el från kraft och rörelse för att driva maskiner i slutändan. Utan el, ingen industriell revolution. Sen hade ju elen stor hjälp av olja och kol runtom i världen för att öka på utvecklingen. Vilken källa är det som producerat mest el då?


El från grön energi
Idag ska vi ställa om och exkludera kärnkraft, olja, kol och gas. Dessa källor som eskalerat utvecklingen men till kostnad av planeten. Ska vi tillbaka till medeltiden nu undrar folk. Just nu pågår ett experiment med vår befolkning där vi sätter hoppet till människans innovationskraft och att solceller, vattenkraft och vindkraft ska bli oändligt mer effektiv än nu 2022. Men pushar inte politiker på och tvingar oss att ställa om blir det lätt status quo.


Svenskar vill ha grön el
Vi har ju beslutat att lägga ned kärnkraftverk genom folkomröstning så svenskarna ville med minsta möjliga majoritet detta. Då är det bara att utföra. Så får vi se om industrin överlever på vägen. Det är inställningen vi måste ha för att alla pengar ska hamna hos gröna företagare som kommer med nya effektiva gröna energiprodukter och tjänster. Detta kan bli det allt mer eftersatta Europas chans att åter ta ledningen i ett nytt område. Om amerikanarna har tagit lead på NFT och kryptovalutor så kan väl vi få den gröna energin?

Lämna en kommentar