Är Artportable det nya Etsy för konstnärer?

Under senaste två åren, medan större delen av konstvärlden fortfarande befann sig i någon form av låsning, har konstsajten Artportable fått konstvärlden att titta ner i telefonerna. Artportable har blivit ett verktyg för många tusentals konstnärer och konstintresserade att mötas digitalt. På den sociala marknadsplatsen kan användare ladda upp sina konstverk och sälja dem direkt till köpare.

När pandemin höll ett stadigt grepp i all offentlig utställningsverksamhet var konstnärerna begränsade till sina traditionella sociala medier med urvattnade och i mångas tycke förvirrande algoritmer. Artportables upplägg gav konstnärerna en touch av vad den tidigare verkligheten inom sociala medier varit, med större spridning och till rätt målgrupp. Resultatet blev en ny kanal för konstintresserade att hitta originalkonst.

För vissa konstnärer blev det ett sätt att tjäna pengar och sälja sin konst på likt amerikanska Etsy, för andra blev det ett sätt att boosta sin kreativitet och få reda på vilka verk som uppskattades mest. Med ett enkelt upplägg kunde verk snart samla på sig ett stort antal gillamarkeringar och spreds inom sajtens topplistor. Antalet medlemmar på artportable.com, både konstnärer och konstintresserade, ökade och antalet verk på sajten steg kraftigt.

Lever upp till möjligheterna

När Olympiska spelen drog igång i februari 2022 gick Artportable med TV-reklam i Sverige och nådde därmed en massiv ökning av besökare till sajten. Den stora trafikökningen visade på ett ouppfyllt intresse hos allmänheten för att hitta originalkonst till hemmet. Konstvärlden är allmänt känd för att vara sluten och nu fanns plötsligt en möjlighet att hitta konstnärer i alla prisklasser som det dessutom gick att få kontakt med – att hitta och köpa ett nytt originalkonstverk var bara ett knapptryck bort.

Fakta om Artportable

Artportable har på kort tid nått stor framgång bland konstnärer och konstintresserade i Norden. Artportables portfolioverktyg används idag av tusentals nordiska konstnärer och förenklar för hundratusentals besökare att hitta ny originalkonst. Konstnären kan visa upp sin konst, bygga nätverk och sälja sina verk utan att betala kommission på verk som säljs. För konstintresserade är tjänsten i dagsläget gratis. Bli medlem på artportable.com

Artportable har tidigare skrivit:

”Vi tror på att fler människor ska kunna ägna mer tid åt att vara kreativa, och fler borde få möjlighet att köpa originalverk direkt från konstnärer och konsthantverkare. Artportable har ambitionen att ge alla konstnärer, unga som gamla, möjligheten att nå ut med sina konstnärskap på ett professionellt sätt. Tack vare framgången fortsätter Artportable att expandera och har på senare tid utvecklat en ny hyllad plattform. ”

Lämna en kommentar